Vragen? Bel gerust naar 0484/915.114 of mail naar booksinboxes.eu[at]gmail.com

1. Kastje maken

Home/Aan de slag/1. Kastje maken
1. Kastje maken 2017-08-10T18:12:16+01:00

Zelf een kastje maken is voor veel mensen stukken leuker dan er eentje te kopen (al is daar natuurlijk niets mis mee).  We geven je graag wat tips mee om eventueel rekening mee te houden:

[fancy_list style=”check_list” variation=”hotpink”]

  • Bepaal om te beginnen welk model je wil.  30cm binnenhoogte is voldoende voor één rij boeken, als je twee rijen wil zal je kastje al snel 60-65cm hoog moeten zijn.  De breedte bepaal je zelf, de meeste kastjes schommelen zo rond de 40cm.
  • Het dak kan een eenvoudige platte plaat zijn die schuin wordt aangebracht (om het regenwater te laten aflopen), dit is vermoedelijk ook de meest eenvoudige constructie.  Een zadeldakje is wellicht eleganter, maar is dan weer iets moeilijker te maken.
  • De afmetingen en de vorm van je kastje hangen natuurlijk ook af van het materiaal waaruit het gemaakt wordt.  Als je hout gaat kopen kan je het op maat laten zagen, maar als je recuperatiemateriaal gebruikt ben je afhankelijk van wat er beschikbaar is.  Bouwwerven zijn mogelijke plaatsen om afbraakmateriaal te vinden, vraag altijd eerst of je iets mag nemen natuurlijk.
  • Hou het veilig en gebruik plexiglas in het deurtje of luikje, geen gewoon glas.  Zorg er voor dat het stevig in het kader van het deurtje zit, lijm het ook vast als je kan.  Indien mogelijk gebruik je siliconen om de belangrijkste naden extra waterdicht te maken.
  • Bouw stevig, en zorg er voor dat je kastje weersbestendig is.  Schroeven zijn beter dan nagels, zorg er voor dat de scherpe punten niet door het hout in de binnenkant van je kastje doorkomen – je wil je bezoekers niet verwonden, toch?  Gebruik houtlijm om een stevig eindresultaat te bekomen.
  • Onthou dat je kastje winter en zomer buiten staat, en dat zowel zon als regen en sneeuw erg belastend kunnen zijn.  Verf je kastje grondig met buitenverf, en decoreer naar smaak en vermogen.
  • Als je je kastje wil registreren moet je plaats voor je Charter voorzien. Dit is een rechthoekig stuk hout, metaal of kunststof waar je Charter-code op vermeld is. Als je kastje op een paaltje staat kan je het Charter aan dat paaltje bevestigen, maar als het over een hangend model gaat moet je plaats voorzien op het kastje zelf. De beste plaats daarvoor is het frame van het deurtje. Afmetingen van het Charter zijn ongeveer 26×6 cm.

[/fancy_list]

[titled_box title=”DOWNLOAD plannen van mensen die je voorgegaan zijn:”]

[fancy_list style=”arrow_list” variation=”hotpink”]

[/fancy_list]

* 1 inch = 2,54 cm. Nu kan je aan de slag.[/titled_box]

[fblike layout=”standard” send=”true” action=”like” colorscheme=”light”]