Over Bookcrossing

Bookcrossing was er al heel vroeg bij, en dat kan je zien aan de lay-out van de site. Het idee echter is gewoon geweldig, en laat je toe om wereldwijd met anderen over je favoriete boeken te praten, en deze op hun reis te volgen.

Hoewel er websites zijn voor het volgen van dingen zoals dollarbiljetten en foto’s, realiseerde zakenman Ron Hornbaker (foto boven) zich dat er niets bestond voor het volgen van boeken. Boeken zijn tenslotte meer dan alleen tastbare dingen, ze brengen emotionele gehechtheid mee en sterke meningen; boeken zijn niet alleen objecten om te verzamelen en voorzichtig mee om te gaan, ze behoren vanuit hun aard aan ons allemaal. Dit was de kerngedachte waarmee de reis begon.Er zijn momenteel 1.217.569 BookCrossers en 10.412.734 boeken die reizen door 132 landen. BookCrossing verandert de wereld en verandert levens, boek voor boek.

Met de hulp van Ron’s vrouw, Kaori, en medeoprichters Bruce & Heather Pedersen, werd Bookcrossing gelanceerd op 21 april 2001. De site biedt nog steeds een leuke manier om boeken te volgen en te delen met anderen, en verbindt daarbij mensen op een dieper niveau; boeken dienen als bouwmateriaal en lijm om het ‘Grote Gesprek’ mogelijk te maken.

Praktisch:

Labelen. Doorgeven. Volgen. Blaas je boeken nieuw leven in, in plaats van je oude favorieten stof te laten verzamelen… geef ze door aan een andere lezer. Het online archief- en volgsysteem van Bookcrossing biedt leden de mogelijkheid in contact te komen met andere lezers, hun leeservaring en meningen vast te leggen, boeken te ruilen, en ze te volgen terwijl ze de wereld een stukje mooier maken door middel van “lezen en loslaten”. Leden kunnen hun individuele boeken markeren en volgen door deze te voorzien van BCIDs (BookCrossing identificatienummers). Elk BCID is uniek voor elk boek – als het eenmaal is ingeschreven op de site, kan het boek voor altijd worden gevolgd.   Lid worden kost niets dus… laat je boeken vrij!